Svenska Hamnarbetarförbundet strejkade utanför Karlshamns hamn i januari 2019, för att få till ett eget avtal med arbetsgivaren. Foto: Stina Sandström/SVT

Karlshamns hamn stäms på miljonbelopp av fackförbund

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns hamn stäms på miljonbelopp av Svenska Hamnarbetarförbundet, då de menar att 16 av deras medlemmar inte har fått övertidsersättning trots att de hade rätt till det.

Enligt stämningsansökan, som lämnats in till Arbetsdomstolen, har de 16 fackmedlemmarna arbetat på obekväm arbetstid samt med veckoarbetstid som ”uppgått till 72 timmar” utan att få övertidsersättning. Detta ska ha skett sedan mars 2019 – då fackförbundet tecknade avtal med Sveriges Hamnar – fram till i maj 2020.

Därför kräver de nu totalt drygt 3,4 miljoner kronor för de uteblivna intäkterna.

Hamnarbetarförbundet skriver i stämningsansökan att det krävs ett lokalt förhandlat avtal för att frångå övertidsersättningen, och att de hade uppfattningen att ett sådant avtal fanns mellan arbetsgivaren och fackorganisationen Transport.

Då något lokalt avtal inte fanns, menar Hamnarbetarförbundet att Karlshamns hamn brutit mot det centrala Hamn- och stuveriavtalet genom att inte betala ut övertidsersättningar.

Det är i nuläget oklart hur Karlshamns hamn ställer sig till stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.