Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunen om festivalledningens uppgifter: ”Alarmerande” Foto: SVT

Kommunen om festivalledningens uppgifter: ”Alarmerande”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna för LiveGreen-festivalen känner sig motarbetade och förminskade av kommunledningen och ställer därför i år in festivalen. För Karlskrona kommun kom beskedet som en överraskning.
– Jag blev lite paff och tar gärna emot mer detaljer om det, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

Under de åtta år som LiveGreen har arrangerats har företrädare känt sig förminskade och motarbetade. Bland annat ska Louise Lindén, grundare till LiveGreen-festivalen, ha blivit kallade för ”lilla gumman” i formella sammanhang.

– Det är inte okej utan tvärtom. Vi har full respekt för dem och vill att de ska känna det.  De anklagelser som förs fram är alarmerande, säger Carl-Martin Lanér som är kommundirektör på Karlskrona kommun.

Strukturfrågan togs inte upp

I februari träffade företrädare för LiveGreen kommunledningen och la då fram förslag på hur festivalen skulle kunna utvecklas. Det handlade bland annat om ekonomin men också om respekt och samarbete. Karlskrona kommun svarade på förslaget om ekonomin att det inte finns möjlighet att avsätta mer pengar för 2019 eftersom budgeten redan var satt.

– Planeringen för 2019 är det för sent att påverka, säger Carl-Martin Lanér. Men efter mötet med Live Green vill vi ha en dialog inför kommande år och det var det beskedet jag lämnade till dem förra veckan.

När det gäller punkterna om strukturen fick festivalledningen inget svar.

– Det har vi inte svarat på och det är inget vi har tagit ställning till. Jag är lite besviken att de upplever att vi negligerar dem. Det läggs en hel del pengar till festivalen via Skärgårdsfesten och vi har ingen annan uppfattning än att de ska bli respekterade, säger Carl-Martin Lanér.

”Extremt tragiskt”

Även arrangörerna bakom Skärgårdsfesten tycker att det är tråkigt att det har blivit som det har blivit och menar att de själva inte upplever att det förekommit någon sexism.

– Det är jättetråkigt och så extremt tragiskt. Vi har från Skärgårdsfestens sida jobbat så mycket med de här frågorna de senaste åren, det är absolut nolltolerans mot allt sådant i våra arbetsgrupper. Men jag upplever det som att kritiken först och främst riktar sig mot Karlskrona kommun. Vi upplever att vi har haft en god dialog och en bra samarbete med Live Green, säger Robin Åkerman på Paraply Produktion.

Kommunen vill ha mer detaljer

Hur tar ni vidare detta?

– Jag hoppas att de hör av sig och talar om och berättar mer om vad detta handlar om. Man vill ha en systemförändring och det kan vi mycket väl tänka oss att göra, säger Carl-Martin Lanér.

Hur ser du nu på att det inte blir en festival i år?

– Det är jättetråkigt för det är en jättebra verksamhet. Vi får hoppas att de tycker att de kan komma tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer