Kenneth Johnsson och Stefan Svensson har polisanmält Karlskrona kommun för pågående miljöbrott på Gullbernadeponin. Foto: Henrik Friberg/SVT

Gullbernadeponin läcker vidare – nu polisanmäls kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun polisanmäls för miljöbrott på den gamla Gullbernadeponin. Kommuninvånarna bakom anmälan menar att kommunen inte gjort något för att stoppa giftläckagen från soptippen, som tidigare klassats som den mest förorenade platsen i Blekinge.

På 1950, 60, och 70-talet slängdes avfall från både hushåll och industrier på soptippen. En del av avfallet innehöll stora mängder kvicksilver.

TV: Se hela inslaget här

Flera mätningar har genom åren visat att deponin läcker miljögifter och nu polisanmäler en grupp kommuninvånare Karlskrona kommun för pågående miljöbrott. De menar att kommunen inte gör något för att stoppa giftläckagen från soptippen.

– Vi har bara mötts av tomma ord. Ingen vill lyssna på oss och man skickar oss till höger och vänster. Det är bara ett förhalningssätt och nu har vi känt att det räcker och att vi måste ta hand om soptippen, säger Stefan Svensson.

”Är inte alarmerande värden”

Karlskrona kommun anser tvärtom att de har vidtagit de åtgärder som behövs.

– Vi har fått en ny rapport som visar att för den här typen av deponi, så är det inte några alarmerade värden, säger kommunalrådet Magnus Larsson (C).

I Vedebybäcken, som rinner i en kulvert under soptippen, visade tester på förhöjda halter av kvicksilver i fiskar i vattnet redan på 1970-talet. Naturvårdsverket har efter det klassat Gullbernadeponin i Karlskrona som den mest förorenade platserna i länet.

LÄS MER: Giftigaste platserna i länet

Men kommunen vill inte göra några ingrepp i soptippen, om det inte behövs.

– Historiskt har rekommendationen varit att inte röra i den, om det inte uppstår ett akutläge, för då förvärras bara situationen. Jag har fått uppgifter om att det skulle kosta uppemot fyra miljarder att försöka sanera området, vilket är lika mycket som kommunen driftsbudget, säger Magnus Larsson (C).

”Har läckt i 24 år nu”

Anmälarna menar däremot att miljöbrottet just handlar om att kommunen bara konstaterar att det läcker, utan att göra något åt det. 

– Även om det är små mängder så läcker det varje sekund, dag, vecka och år. Det har läckt i 24 år nu och det är där miljöbrottet ligger, säger Stefan Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.