Det här diket i Nättraby är ett av de vattendrag där kommunen just nu tvingas söka dispens från strandskyddslagen. Foto: SVT

Karlskrona kommun vill bygga närmare vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun uppmanar nu Länsstyrelsen att upphäva strandskyddet vid små vattendrag. Bakom förslaget står Hans Juhlin, chef för Karlskrona kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.

I ett nytt förslag till Länsstyrelsen presenterar Hans Juhlin, chef för Karlskrona kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning, ett nytt förslag om att upphäva strandskyddet vid små vattendrag i länet. Detta för att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen i en tid när det byggs allt mer i hela Blekinge.

– Det här var något man hade möjlighet till att göra för redan 20 år sedan, då tog många län bort strandskyddet vid små vattendrag och det är bara några få län i landet som har det, säger Hans Juhlin.

Även torrlagda diken räknas

Det förekommer med jämna mellanrum att det nuvarande strandskyddet ställer till problem med nybyggnationer. Det blir påtagligt när även torrlagda diken berörs enligt Hans Juhlin och det är något som belastar både Länsstyrelsen och den egna organisationen.

– I en situation där vi har en stark expansion för byggande blir det ett tilltagande bekymmer i allt större utsträckning, just nu behöver vi dispens i varenda fall, säger Hans Juhlin.

Förslaget ska nu skickas in till länsstyrelsen som ska fatta beslut i ärendet.

– Det här är ett förslag från kommunens sida, nu är det upp till länsstyrelsen att fundera på hur man bemöter detta. Vi ser naturligtvis gärna att de andra kommunerna i Blekinge kan ta vara på detta också, säger Hans Juhlin.

Kan inte kommentera ärendet

Länsstyrelsen säger till SVT Nyheter att man ännu inte mottagit förslaget och att man i nuläget inte kan kommentera ärendet.

– Det skulle i alla fall krävas stora resurser för att göra en inventering av växt- och djurlivet i hela länet, säger Carina Burelius, samordnare på Länsstyrelsen Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.