Karlskrona utreder butiksflytt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har påbörjat en utredning om centrumhandeln i Karlskrona. I dag oroas många handlare och konsumenter över att butiker flyttar från stadskärnan och etablerar sig i köpcenter istället.

– Många butiker i stan slår igen och många företagare som driver butiker går på knäna, säger butikschefen Mattias Dahlgren.

– Stadskärnan kommer att dö ut och det kommer bara att finnas kaféer och restauranger här, säger kaféägaren Jannis Karantonis.

Didrik Forsberg efterlyser fler kläd- och detaljbutiker.

– Jag skulle köpa en ram, men hittade ingen affär som sålde det. Jag hade definitivt tyckt att det var bättre med fler butiker här.

Förslag på förbättringar

I den nya handelsutredningen kommer kommunen att intervjua 400 personer och den ska stå klar i september. Tanken är att den ska ge förslag på förbättringsåtgärder och den ska visa på vilka vägval som behöver göras för handelns del.

– Vi vill att folk ska besöka Karlskrona, och det gör man om här finns en bra butikmix och en attraktiv stadskärna, säger utredaren och näringsutvecklaren Mathias Wijk.

Men redan 2005 och 2009 gjorde Karlskrona liknande utredningar.

Ledde utredningarna till något konkret?

– Nej, det är det vi vill ändra på med den här handelsutredningen, säger Mathias Wijk.

Vill ha billigare parkeringar

En sak som köpare och handlare verkar vara överens om är att man skulle kunna stärka centrumhandeln genom att skapa fler och billigare parkeringar.

– Fler och billigare parkeringar behöver vi, säger Else-Marie Ivarsson.

Mattias Dahlgren instämmer.

– Det är svårt att ta sig in till stan och det tar för lång tid att leta parkering, säger han.

Men Mathias Wijk tror inte att utredningen kommer leda till att det blir fler parkeringar.

Jannis Karantonis ser negativt på framtiden.

– Jag tror det är för sent att få igång handeln i Karlskrona, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.