Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren i Karlskrona har tidigare förbjudits av Länsstyrelsen från att hantera djur. Trots det har han förtroendeuppdrag i Lantbrukarnas riksförbund. Foto: TT/SVT

Karlskronabonde fick djurförbud – har förtroendeuppdrag i LRF

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Uppdrag granskning har hittat 70 bönder med förtroendeuppdrag inom Lantbrukarnas riksförund, LRF som antingen dömts för djurplågeri ellerbelagts med djurförbud.

En av dem är hemmahörande i Karlskrona.

Lantbrukaren har tidigare haft kor på sin gård utanför Karlskrona, men för några år sedan fattade länsstyrelsen i Blekinge beslut om totalt djurförbud. Det innebär att han inte får ha djur eller arbeta med djur.

Djurägaren belades för några år sedan med djurförbud sedan flera besök på bondgården av länsstyrelsen visat att upprepade brister i djurhållningen, exempelvis att djuren saknade foder och vatten, tillgång till torra och rena liggplatser samt att sjuka eller skadade djur inte omhändertogs på ett korrekt sätt.

– Ja, de menade då att djuren hade farit illa hemma. Att de inte hade fått mat och så, säger han.

”Jag har varit öppen”

I dag har förbudet delvis hävts och lantbrukaren kämpar för att få det helt upphävt. Enligt länsstyrelsen får mannen arbeta med djur igen, men inte utan överinseende av någon annan och mannen får inte själv ha ansvar för skötseln av nötkreatur.

Trots det är han sedan några år tillbaka förtroendevald med uppdrag lokalt inom LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Men det ser inte lantbrukaren några bekymmer med, eftersom styrelsen ska ha vetat om hans djurförbud.

– Jag har alltid varit öppen med vad jag har, jag har ingenting att dölja för någon.

Om någon inom LRF har fått djurförbud, även om ni tycker det är orättvisa, skadar inte det förtroendet för LRF?

– Vill de att jag ska kliva av så gör jag det, säger lantbrukaren till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer