Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica (närmast) är Luftförsvarsbefäl, LFB, ombord på HMS Nyköping. Hon var den som genomförde skjutningen under övningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Karlskronafartygens vapensystem firar 50 år

Publicerad
Ledningssystemet 9LV, som bland annat används på Karlskronas örlogsfartyg, firar 50 år i år. Det fungerar som fartygets hjärna och hjälper besättningen ombord att ta viktiga beslut i strid.

Ledningssystemet kallas för 9LV Combat Management System, och fungerar helt enkelt som en hjärna. Från Stridsledningscentralen kan man styra i princip allt på hela fartyget. 9LV-systemet är en mycket viktig del av Visbykorvetternas förmåga, förklarar Joachim Hammersland, som är affärsenhetschef på Saab.

– Det tar emot allt, samlar det i kontrollrummet och stöttar de som befinner sig ombord med att ta olika beslut i olika situationer. ”Ett okänt föremål närmar sig, vad gör vi? Systemet säger att vi ska avvakta”. Då kan man avgöra faran, säger han.

Han befinner sig ombord på ett av de många fartyg som använder sig av 9LV-systemet, nämligen Visbykorvetten HMS Nyköping. Sedan ett år tillbaka används systemet även ombord den australiska flottans skepp.

– Alla produkter ska kunna samarbeta och kommunicera, och det kan vara svårt då i princip alla meddelanden måste vara krypterade, säger Joachim Hammersland.

Systemet sammankopplar allt ombord så som radar, sonar och missiler.

Utvecklingen går framåt

Saab har 60 personer som sitter i Örlogshamnen i Karlskrona och fortsätter att utveckla systemet. Joachim Hammersland ser en ökad potential att införa AI, alltså Artificial Intelligence i systemet.

– Det kommer att hända mycket framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer