Daniel Lundström hos polisen i Karlskrona testade själv den nya trenden, för att visa för allmänheten att det inte stämmer. Foto: Polisen Karlskrona

Karlskronapolisen om julmusttrenden på Tiktok: ”Stämmer inte”

Uppdaterad
Publicerad

På Tiktok sprids nu videos där personer dricker julmust för att sedan blåsa positivt i en alkoholmätare.

Nu uttalar sig Karlskronapolisen – som själva testat – om den nya trenden: ”Det stämmer inte. Ni kan dricka hur mycket julmust som helst”.

Polisen i Karlskrona har fått återkommande frågor om en ny trend som pågår i sociala medier och som framför allt blivit ett populärt inslag på Tiktok. Nu vill Karlskronapolisen slå hål på påståendena och har själva skrivit ett långt inlägg på Facebook om den nya julmusttrenden.

Ger julmust positivt utslag på en alkoholmätare? Svaret är nej.

”Detta stämmer inte. Ni kan dricka hur mycket julmust som helst, polisens dräger visar inte positivt. Den ger endast utslag på alkohol.”, skriver polisen på sin sida.

Dräger är namnet polisen kallar det sållningsinstrument som de använder i trafiken för att kunna se om det förekommer alkohol i utandningsluften, den som då visar positivt eller negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.