Linus Norda ska framföra låtar inför en miljonpublik under en konsert i Japan. Foto: Daniel Falck/SVT

Karlskronasångare möter japansk miljonpublik

Publicerad

Sångaren Linus Norda från Karlskrona, jobbar till vardags som sånglärare på Törnströmska gymnasiet. Men om två veckor reser han till Japan för att uppträda på evenemanget ”Yuri on Konsert” på en av Japans största inomhusarenor. Framträdandet direktsänds dessutom på TV för en miljonpublik.

– Det känns lite konstigt och overkligt. Det här är nog det största jag har gjort, definitivt, säger Linus Norda.

Han uppträder med ett av ledmotiven till den populära japanska tv-serien ”Yuri on Ice”, som han ska göra två utsålda konserter på arenan Makuhari Messe i Tokyo.

”Kom att tänka på mig”

Men det är inte första gången som Linus Norda spelas i Japan. 

– För några år sedan gjorde jag en låt tillsammans med en kompis och studiekamrat som heter Rasmus Faber, som är väldigt stor i Asien och framför allt i Japan. Det blev en jätte-jätte hit där borta. Och när producenterna och kompositörerna för den här tv-serien ville ha en sångare som kunde sjunga på engelska så hade de helt sonika kommit att tänka på mig, säger Linus Norda.

TV: Se hela inslaget här

För ungefär ett år sedan fick han demon skickad till sig. Han gillade låten och tog hjälp av en kollega för att sjunga in den. Och låten blev en stor världshit.

Har koll på nerverna

Förutom att sjunga tv-seriens ledmotiv ska han under konserten, med backning av en sjuttiomanna- ensemble, bestående av bland annat en symfoniorkester, även framföra tre andra låtar.

– Jag har lyssnat på låtarna när jag har cyklat fram och tillbaka till jobbet. Jag sjunger sällan när jag övar på låtar, jag lyssnar mest. Jag känner min röst ganska bra, så jag vet hur det kommer att fungera, säger Linus Norda.

Nerverna har han än så länge lyckats hålla i schack.

– Mina nerver är rätt så bra i allmänhet, men jag söker alltid en nervositet och äkta känslor när jag sjunger. Så det kommer att komma en skön nervositet. Det är jag ganska säker på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer