Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

KD om regionavhoppet: ”Väljarna har varit missnöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Svagt genomslag för den egna politiken. Och påtryckningar från de egna väljarna.

Så förklarar Kristdemokraterna beslutet att – redan efter sju månader – lämna styret i Region Blekinge.

Vid 14-tiden i dag valde Kristdemokraterna att för första gången i detalj kommentera valet att lämna styret med S och C i Region Blekinge. Det definitiva avgörandet skedde när distriktsstyrelsen träffades i onsdags kväll, något SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta.

Att KD de senaste veckorna gett sken av vilja till fortsatt samarbete med förklarade partiets företrädare med att den interna ”demokratiska processen” då fortfarande pågick.

– Vi hade inget beslut att bottna i. Men det har vi nu, säger region- och kommunpolitikern Anna Ekberg.

Klart är nu också att KD har för avsikt att behålla de uppdrag och arvoderade poster partiet tilldelades efter uppgörelsen med S och C – trots att partiet går i opposition.

– Tills vidare blir det så, över den här mandatperioden är det sagt, säger Bengt Jönsson, kommunalråd i Karlskrona och vice distriktsordförande.

Deborah Lind:

– Det är ett beslut som fullmäktige har tagit och som ligger fast. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.