Foto: TT

KD-politiker i Karlskrona misstänkt för fusk – tvingas sluta

Uppdaterad
Publicerad

En av Kristdemokraternas politiker i Karlskrona misstänks ha förskingrat hela partikassan. Nu kan SVT avslöja att ytterligare en aktiv partimedlem i Karlskrona konfronterats med oegentligheter – uppgifter som ledde till att politikern nyligen stängdes av och sedan tvingades sluta sin anställning.

Kristdemokraterna i Karlskrona står utan egen partikassa sedan det i förra veckan blev känt att en KD-ansluten politiker under flera års tid plockat ut pengar från partiets konton. Totalt handlar det om hundratusentals kronor och parallellt misstänks mannen ha länsat hela klubbkassan hos fotbollsföreningen Sillhövda AIK. Politikern har sedan i förra veckan gjort sig oanträffbar, men är misstänkt för grov förskingring. Sammanlagt handlar det om belopp på närmare en miljon kronor.

– Vi är chockade, ledsna och besvikna, sa partiets lokala ordförande Bengt Jönsson i en kommentar efter att uppgifterna blivit kända.

Men enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar har ytterligare en KD-politiker med flera förtroendeuppdrag i Karlskrona utretts för misstänkta oegentligheter den senaste tiden.

Informerades om uppsägning

Den 23 januari i år blev politikern informerad om att arbetsgivaren ville säga upp politikern på grund av ”personliga skäl” – enligt flera källor med insyn i ärendet handlar det om misstänkt fusk på arbetsplatsen. Politikern ska bland annat ha gjort tvivelaktiga inköp och lämnat felaktig tid- och lönerapportering.

I ett första skede stängdes politikern av från sin tjänst.

– Jag kan bekräfta att vi haft ett personalärende, men jag vill inte gå in på i detalj vad det handlar om. Vår ingång var att säga upp medarbetaren som också stängdes av från jobbet. Förhandlingen senare slutade dock med att den anställde beviljades särskild avtalspension, säger politikerns före detta chef.

Partiets lokala ordförande Bengt Jönsson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer, utan hänvisar dig till politikerns arbetsgivare, säger han.

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt politikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.