Kristdemokraterna Marco Paulsson i Karlshamn, Robert Manean, gruppledare i Sölvesborg och Anna Ekberg, gruppledare i Ronneby, är kritiska till att det nya regionstyret inte blev förankrat bland medlemmarna. Foto: SVT

KD-profiler kritiska till nya regionstyret: ”Inte förankrat”

Publicerad

Kristdemokraternas nya regionallians tillsammans med C och S möter nu hård intern kritik.

Beslutet saknar förankring bland många av partiets medlemmar, menar i dag flera tunga KD-namn.

Klart är att Kristdemokraternas länsledning var splittrade när frågan avgjordes förra helgen.

– Jag ville se en annan lösning och la ner min röst. Detta alternativet var inte mitt förstahandsval. Medlemmarna i Ronneby hade en annan inriktning, men nu blev det så här och beslutet togs trots allt med klar majoritet, säger Anna Ekberg, gruppledare.

Kristdemokraten Marco Paulsson i Karlshamn menar att distriktsstyrelsen beslut aldrig diskuterades bland medlemmarna i de lokala kommunföreningarna – och att partiets val kan straffa sig.

– Det är fel att alliera sig med sin största motståndare. I Karlshamn valde partiet för några år sedan att samarbete med S och det slutade med att vi åkte ur fullmäktige. Det hade varit bättre att gå i opposition och det här beslutet var inte förankrat, säger han.

”Borde ha väntat”

Också KD:s gruppledare och ordförande i Sölvesborg, Robert Manea, instämmer i kritiken – och valde att lägga ner sin röst när beslutet togs.

– Jag tycker att vi borde ha inväntat den slutliga kryssräkningen eftersom den kunde ha förändrat förutsättningarna. Jag ville ge ett annat styre en chans, men nu blev det så här och jag ställer mig bakom beslutet. Vi är ett demokratiskt parti, säger han.

M-ledaren besviken

Kristdemokraternas val av samarbetspartners överraskade också det avgående regionrådet Lennarth Förberg (M) som fram till i måndags levde i tron att det fortfarande fanns en öppning för fortsatt borgerligt styre i Region Blekinge.

– Jag trodde att vi var ärligare än så mot varandra, sa han kort efter att det nya styret offentliggjorts.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt KD:s länsordförande Bengt Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet