Danska experter kallades in i sökandet efter 57-åringen. Foto: SVT

Åklagaren i rätten: Därför anlitades Kim Wall-experterna

Uppdaterad
Publicerad

Två danska experter kallades in i det till synes fruktlösa sökandet till havs efter 57-åringens kropp.

Uppmaningen var att fortsätta finkamma havet och havsbotten.

Sökandet avbröts först när kroppen hittades nergrävd på Varö.

Sökinsatsen, som pågick under flera månader hösten 2020, blev till den mest omfattande i Karlskronas historia. Kustbevakningen, Försvarsmakten, polisen och sökorganisationen Missing people deltog i arbetet.

När det inte gav önskat resultat, valde utredningsledarna att koppla in de två danska experter Torben Vang och Morten Holtegaard Nielsen. Deras kunskaper bidrog till att hitta kvarlevorna efter den svenska journalisten Kim Wall i Kögebukten i oktober 2017.

Styckmord i Karlskrona

Strömförhållanden och djup

De danska experterna hjälpte de svenska myndigheterna att mäta strömförhållanden och djup och menade att sökandet till havs måste fortgå eftersom likhundar gjort markeringar i vatten.

Men i början av november avslutades insatsen, då 23-åringen i förhör avslöjat att den styckade kroppen i stället låg begravd på Varö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet