– Vi är ju i ett läge nu där vi får tänka lite utanför boxen, säger verksamhetschef Oskar Ekelund. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nya lösningen: Klamydiapinnar används vid coronatester

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonalen i Region Kronoberg höll på att få slut på provtagningspinnar till coronatesterna. Egna lösningen: stickor för klamydiakontroller.

En av de stora utmaningarna för vården i coronatider är bristen på sjukvårdsutrustning. Men personalen på klinisk mikrobiologi i Kronoberg/Blekinge kom på en egen lösning. Man provade pinnar som vanligtvis är avsedda för tester av könssjukdom.

– Vi hade tusentals i lager. De är egentligen inte tänkta för ändamålet, men vi gjorde tester och det fungerar bra. Det innebär att vi troligen har löst ett stort bekymmer. Nu har vi kunnat köpa in stora volymer av provtagningspinnar och klarar oss en lång tid framöver, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi, i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

Tredubblat testtagningarna

Och klamydiapinnarna har kommit väl till användning. För på klinisk mikrobiologi har man fått tredubbla analyskapaciteten på en vecka, från 48 till runt 150 analyser per dygn.

– Epidemin ställer hälso- och sjukvården inför nya utmaningar. Dessa kan bara lösas genom nytänkande, flexibilitet och hårt arbete. Båda dessa exempel visar på att våra medarbetare har förmågan som krävs för att möta utmaningarna, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet