Klart för skolavslutning i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om var barnens skolavslutning ska arrangeras har rasat i flera år.
Nu har skolan och kyrkan i Fridlevstad hittat en lösning.
Hela avslutningen sker i Guds hus – men med en tydlig uppdelning av akterna.

Det är rektorn Lisa Lejhall och kyrkoherden Ann-Louise Trulsson som gjort gemensam sak och enats kring en modell som tycks göra alla nöjda. Föräldrar och elever i området har velat behålla sin traditionella sommaravslutning i kyrkan – men skollagen har satt stopp för religiösa inslag i undervisningen.

Förra året hölls avslutningen på skolgården, innan barnen fick promenera över till kyrkan för en kristen avslutningsceremoni.

I år hålls allt under samma tak.

– Vi hoppas att detta ska bli en nationell modell som en gång för alla sätter stopp för den diskussion som varit. Jag vill att denna fråga nu ska få vila i frid, säger Ann-Louise Trulsson.

Modellen går ut på att rektorn först håller en sommaravslutning. Därefter lämnar skolan över till kyrkan och föräldrarådet tar över lärarnas plats i kyrkan.

– När jag önskat barnen en glad sommar är det fritt att gå hem. Sedan tar kyrkan över och håller en avslutningsceremoni, säger Lisa Lejhall som dock tror att samtliga kommer att stanna kvar.

– I den här bygden är man mån om att behålla sin tradiotionella del i kyrkan.

Också barn- och ungdomsförvaltningens chef Maria Persson är nöjd med kompromissen.

– Ibland behöver man tänka ett extra varv innan man hittar en lösning som fungerar bra för alla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolkyrka

Mer i ämnet