Skolavslutningen i centrala Karlskrona flyttas till Fredrikskyrkan.

Klart med skolavslutning i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i centrala Karlskrona säger nej till Amiralitetsförsamlingens nya avslutningspolicy.

I stället flyttas skolavslutningen till Fredrikskyrkan – där det blir en terminsfinal utan religiösa inslag.

Amiralitetsförsamlingens policy säger att skolor inte längre kan förhandla bort bön, välsignelse och psalmer om skolavslutningen ska vara i kyrkan. Och därmed blir det inget traditionsenligt firande i Ulrica Pia.

– Jag kan helt enkelt inte ställa mig bakom den policy som har gått ut. Den är inte förenlig med den verksamhet vi ska bedriva i skolan. Och det viktiga för mig är att barnen garanteras en ljus och stämningsfull avslutning och så blir det, säger Bertil Karlsson, rektor på Rosenfeldtskolan.

Skolkyrka

Totalt berör kyrkoavslutningen i Karlskronas centrala delar drygt 500 barn – dessa kommer i år att få sin avslutning i Fredrikskyrkan på Stortorget.

– Vi har hittat en modell som känns bra för både skolorna och stadsförsamlingen och det känns bra, säger Bertil Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolkyrka

Mer i ämnet