Mats Berggren, vaccinsamordnare vid Region Blekinge. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Klartecken för vaccination av 16- och 17-åringar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Region Blekinge att man drar igång vaccination för 16- och 17-åringar.

– Vaccinet skyddar ungdomarna själva och minskar smittspridningen, säger Mats Berggren, vaccinationssamordnare i Blekinge

Sen tidigare har Folkhälsomyndigheten gett klartecken till de här åldersgrupperna. För att få vaccin krävs att vårdnadshavaren ger sitt samtycke eller att hälso- och sjukvården bedömer att den unga är mogen nog att själv besluta om sin vaccination. Bedömningen görs av vårdpersonal vid vaccinationstillfället.

Mats Berggren hoppas att så många ungdomar som möjligt ska känna sig motiverade till att bli vaccinerade.

Corona i Blekinge

– Vaccinationen är ju vägen tillbaka till ett mer normalt liv, där det blir enklare att träffa kompisar och resa.

Drop in-vaccinering en möjlighet

Nyligen uttalade sig statsepidemiolog Anders Tegnell om att det kan vara tillfälle att öppna upp för drop in-vaccinering för att lättare kunna vaccinera yngre personer.

-Vi har sagt nej till det förut, men vi är i ett annat läge nu och är inkörda i hur man jobbar, så det är möjligt att vi öppnar upp för det också, säger Mats Bergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet