Foto: TT/Arkivbild

Klass 1-varning för gräsbrand i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för gräsbränder i Blekinge under söndagen och måndagen. Risken bedöms som stor i den norra delen av länet.

Under helgen har det brunnit vid två tillfällen i Blekinge. En gräsbrand på 2000 kvadratmeter samt ett garage som brann ned efter att en person som eldat löv tappat kontroll över branden som spred sig. Polisen uppger via sociala medier att även ett bostadshus var hotat och personen är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Den som eldar är ansvarig

Nu när vädret börjar bli fint och folk börjar rensa i sina trädgårdar så uppmanar räddningstjänsten till eftertanke.

– Den som eldar är alltid ansvarig att den har utrustning och eldar i den omfattning så att man kan hantera om branden börjar spridas, säger Richard Thörn, insatsledare räddningstjänsten Östra Blekinge.

Att vi nu har kommit in i gräsbrandssäsongen trots att det även ligger en klass 1-varning för höga vattenflöden beror på fjolårsgräset.

Vattna runt omkring

– Fjolårsgräset börjar titta fram nu och torkar väldigt fort i solen och höjer risken avsevärt att elden kan sprida sig, säger Thörn.

Räddningstjänsten uppmanar folk som ska elda att ha vatten framdraget till eldplatsen och även vattna runt omkring för att marken ska bli blöt och minska spridningsrisken.

Definition av ”Risk gräsbrand”:

Visa

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Källa SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer