Åkeri: 15 procent av körningarna är tomma

Publicerad

Lastbilstrafiken släpper ut mer växthusgaser än inrikesflyget och många transporter går tomma på våra vägar. Hos DFDS Logistics Karlshamn är 15 procent av alla körningar tomma, en siffra som företaget försöker minska – både för miljöns och ekonomis skull.

Efter larmet om de tomma spökflygen genom Europa visar det sig nu att även många långtradare trafikerar våra vägar utan last. Enligt siffror från Naturvårdsverket släpper lastbilstrafiken i Sverige ut större mängder av klimatgaser än vad inrikesflyget gör.

Och en del av utsläppen kommer alltså från tomma lastbilar. Det här är ett problem som Per-Christian Persson, vd för DFDS Logistics Karlshamn, känner igen sig i. 15 procent av företagets körningar är tomma.

– Det är sällan lastning och lossning är på samma ställe. Om vi lossar en bil till exempel i Jönköping, så kanske den behöver köra 20 mil för att hämta en ny last. Det genererar tomkilometrar, säger han.

”Försöker hjälpa varandra”

Samarbete med andra åkerier är ett sätt att minska antalet mil med tom last. Företaget gör det både för ekonomins och miljöns skull.

– Vi försöker byta last och hjälpa varandra. Att minska antalet tomkilometrar är ett sätt att minska utsläpp, säger Per-Christian Persson.

Per-Christian Persson är vd på DFDS Logistics Karlshamn. Foto: SVT

Han välkomnar en fortsatt utveckling av digitala hjälpmedel, som till exempel Växjöföretagets nya app för åkerier.

– Vi har ju sett många goda exempel där digitala lösningar har kunnat förändra branscher, säger Per-Christian Persson.

Se videon ovan för att följa med till företagets lager i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.