Polisen varnar nu allmänheten för svarttaxiförare. Foto: TT

Knarkdömda kör svarttaxi i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Svarttaxibranschen i Blekinge har vuxit de senaste åren och nu varnar polisen för oseriösa förare som dömts för både vålds- och narkotikabrott.

Polisens kartläggning visar att mellan fem och tio personer i Blekinge i dag försörjer sig på att köra svarttaxi. Resorna görs ofta upp på internet – bland annat finns flera olika Facebook-sidor med totalt tusentals medlemmar där körningar bokas.

Problemet finns i samtliga av länets kommuner.

Och polisens bild av vilka som kör är klar.

– Det handlar ofta om unga människor. När vi har tittat på det här så har vi hittat brister när det exempelvis gäller körkortsbehörighet. Vissa av förarna är straffade för både våldsbrott och narkotikabrott och en del förekommer i olika vårdärenden. Därför finns det också en risk för den köper de här tjänsterna, säger Björn Andersson, inspektör vid kriminalunderrättelseverksamheten.

För polisen del handlar det nu om att försöka stoppa svarttaxiförarna genom återkommande kontroller och en system där bilarna snabbt ska kunna identifieras. I Karlskrona har också taxifickorna på Stortorget gjorts mer svårtillgängliga för svarttaxibilar.

– Utan marknad, ingen svartekonomi, säger Björn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.