Foto: Polisens förundersökning

Knarkskuld bakom pistolrån mot 69-åring

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige rånaren skulle reglera en narkotikaskuld. Därför tvingade han under pistolhot en 69-årig man att köra till bankomaten i Svängsta och där ta ut 15 000 kronor i kontanter.

I dag åtalades 23-åringen för grovt rån och grovt olaga tvång. Han erkände tidigt gärningarna och säger i förhör att han vid tidpunkten var i ett akut behov av pengar, detta eftersom han tidigare köpt cannabis på krita och att säljaren satt press på honom att betala tillbaka.

Den aktuella dagen i augusti i år hade 23-åringen beväpnat sig med en så kallad soft air-pistol och satt sig utanför en matvarubutik i Mörrum.

Där fick han syn på den 69-åring som blev hans rånoffer.

23-åringen hoppade in i mannens bil, tog fram pistolen och tvingade 69-åringen att köra till en uttagsautomat i Svängsta.

– Han ville ha 15 000 kronor och det var mer än vad jag trodde att jag skulle få ut, uppger rånoffret i förhör.

Tack vare övervakningsbilder från butiken och ett detaljerat signalement lyckades polisen identifiera 23-åringen som senare greps och omgående erkände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.