Foto: Gustaf Wallinder

Läraruppdrag renodlas i unik Ronnebysatsning

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny yrkeskategori kommer införas på Knut Hahnskolan i Ronneby kommun i höst. Därmed blir kommunen först i Blekinge med att anställa heltidsmentorer i skolan.

Tidigare har det varit en bisyssla som lärare att vara mentor, men nu bedömer man i Ronneby att mentorsuppdraget är för stort och tufft att ha parallellt med sitt vanliga arbete.

Därför blir nu Knut Hahnskolan en av de första skolorna i landet som inför heltidsmentorer, något skolområdeschef Ronny Mattsson var och informerade utbildningsnämnden om i dag.

Se hela inslaget: Läraruppdrag renodlas i unik Ronnebysatsning

– Vi tror att lärarna kommer att fokusera mycket mer på sitt läraruppdrag. Lärarna har förts på många uppgifter under många år och en annan del är att det är svårt att rekrytera lärare. Samtidigt har elevantalet ökat, säger Ronny Mattson, skolområdeschef i Ronneby kommun.

Kan vara lärare igen

Heltidsmentorerna på Knut Hahnsskolan ska då helt ta över ansvaret att lotsa eleverna genom gymnasiet. I nuläget beräknar Ronny Mattsson att det är rimligt med 60-70 elever per mentor.

– Fler uppgifter för lärarna har gjort att det alltid är något som fått stryka på foten. Det har blivit undervisning, planering och utvärdering. Men nu känns det som att vi har en bra chans att syssla med det vi verkligen är utbildade för, säger Joel Norgren, SO-lärare på introduktionsprogrammet.

I augusti i år ska introduktionsprogrammen och den flygtekniska utbildningen, som utgör 300 av skolans 850 elever, få heltidsmentorer. I augusti nästa år räknar Ronny Mattsson, skolområdeschef, att den nya yrkeskategorin ska finnas på hela skolan och ska finansieras med något färre lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.