I natt var Ronneby kallast i landet. SVT:s meteorolog Maria Augutis förklarar varför. Foto: SVT

Måndagens köldchock: Ronneby kallast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar vara kallast i de norra delarna av landet – men i natt var det tvärt om. Ronneby stod nämligen för den kallaste temperaturen i hela landet med en minusgrad.

Med en minusgrad hade Ronneby den kallaste temperaturen i hela landet – andraplatsen är längst upp i norr i Tarfala där de hade 0,6 grader.

– Vanligtvis så är det ju det omvända. Men anledningen i natt var att det var väldigt väldigt lite moln i Blekinge. Det var i stort sett klart väder i Ronneby, medan det i norr var mycket mer moln. Molnen blir nästan som ett isolerande täcke, berättar SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Temperaturskillnaden mellan söder och norr är ovanlig. Redan i morgon kan det ha vänt igen.

– Det var ett rätt unikt fall att det var så himla klart i söder och rätt mycket moln och skurar i norr. Så troligtvis redan i morgon bitti kommer det vara rejält mycket kallare i fjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.