Bodyscanning, beeptest och ett antal instruktörsledda träningspass fick kommunalrådet Patrik Hansson i 50-årspresent. Foto: SVT

Kommunalrådet fick PT i present

Uppdaterad
Publicerad

Här är evenemangschefen Michael Franssons födelsedagspresent till kommunalrådet: träningspass värda 3.420 kronor. Gåvan bekostades av skattebetalarna.

När kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) fyllde 50 år hösten 2014 bjöds det till öppet hus i Folkets Hus i Karlskrona. Från Utvecklingsbolaget kom både evenemangschefen Michael Fransson och turistchefen Terje Pedersen till kalaset. Inslaget i ett paket hade Fransson med sig ett papper – ett frikort för tio träningspass i den toppmoderna anläggningen Blekinge Health Arena på Rosenholm. Presenten bestod förutom passen med instruktör också av en så kallad kroppsscanning.  Fransson höll ett kortare hyllningstal och erbjöd sig samtidigt att göra S-kommunalrådet sällskap i gymmet.

Enligt gällande taxa uppgick totalvärdet på gåvan till 3.420 kronor – alltså vida över det maxbelopp på 750 kronor som reglerats i kommunens egen policy.

– Det var mest en plojgrej. Patrik har ett tufft jobb och behöver vara tränad och fit. Jag skulle skoja lite med honom, säger Michael Fransson.

Kostnaden okänd

Men vem som levererade tjänsten och vem som hanterade fakturan för presenten vet han inte. Och det trots att det i regelverket tydligt står att alla gåvor ska dokumenteras i det digitala fakturasystemet. Någon faktura har inte kunnat spåras.

– Jag kan inte svara på vad tio träningspass där är värda, säger Michael Fransson, som inte heller kan redogöra för vilken beloppsnivå som gäller för en 50-årspresent.

– Jag har inte ens reflekterat över det.

”Vi var ju där tillsammans...”

Enligt Michael Fransson blev gåvan aldrig utnyttjad av kommunalrådet, en uppgift Patrik Hansson själv tillbakavisar.

– Vi var ju där tillsammans, Fransson och jag. Vi gjorde en kroppsscanning och det blev något träningspass. Sedan rann det ut i sanden, säger han.

Borde du inte känna till beloppsgränsen för födelsedagspresenter?

– Jo, och jag borde kanske inte, med facit i hand, ha tagit emot den. Nästa gång jag har bjudning får jag väl be att gästerna tar med kvitton till presenterna. Det känns faktiskt inte alls roligt att det här smetar över på mig.

Eftersom ingen faktura skickades för 50-årspresenten stannade kostnaden för lokalhyra, utrustning och instruktör på Blekinge Health Arena som byggts upp och finansierats via skattemedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet