Roger Fredriksson (M) är kommunalråd i Ronneby kommun. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Kommunalrådet om nedläggningen av Bromma flygplats: ”Det här är ett dråpslag”

Publicerad

Vid lunchtid på onsdagen kom beskedet att regeringen vill avveckla Bromma flygplats. Ett beslut som kan komma att påverka Ronneby flygplats som har många flygförbindelser till Bromma.

– Det här är ett dråpslag mot hela landsbygden, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Bromma flygplats vara eller icke vara har de senaste åren väckt het debatt. Under pandemiåret 2020 kom Swedavia med en rapport som slog fast att det inte längre var ekonomiskt motiverat att driva flygplatsen vidare.

För Ronneby flygplats som har många flygförbindelser med just Bromma kan beskedet om nedläggning av Bromma flygplats få stora konsekvenser, enligt Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M).

– För Ronneby så kan det här komma att få stora negativa konsekvenser. Om förbindelsen med Bromma tas bort så kommer det att påverka många jobb.

Rejäl tankevurpa

Argumentet att beslutet är grundat på att flygplatsen inte är lönsam ger Roger Fredriksson inte mycket för.

– Nej flygplatsen är inte lönsam, men säg vilken infrastruktur som är det. E22:an är inte heller lönsam men det som transporteras på den ger lönsamhet, säger han.

Att Bromma flygplats nu ska läggas ner kommer att vara förödande för landsbygden enligt Roger Fredriksson.

– Det är inte bara många jobb som berörs utan sämre förbindelser kan också leda till att färre i fortsättningen väljer att bosätta sig på landsbygden. Jag anser att regeringen gjort en rejäl tankevurpa, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer