Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Fredriksson (M) kommunalråd i Ronneby, menar att en nedläggning av flygplatsen i Bromma kan få stora konsekvenser för flera regioner runt om i landet. Foto: SVT Agenda

Kommunalrådets oro över nedläggning av Bromma flygplats: ”Mycket bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

En nedläggning av flygplatsen i Bromma skulle slå hårt mot Ronneby, men också andra regioner som är beroende av inrikesflyg menar Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är en nationell fråga, säger han till SVT:s Agenda.

I september presenterade Swedavia en rapport som slår fast att det efter coronapandemin inte längre är lönsamt att driva Bromma flygplats.

Rapporten oroar Roger Fredriksson, som trots krisen i flygbranschen, vill satsa på inrikesflyget. I början av året uppdaterade kommunens sin resepolicy för att medarbetare ska välja att flyga i större utsträckning – genom att betala extra för biobränsletillägg på varje flygbiljett.

För en region som Blekinge är inrikesflyget avgörande då andra kommunikationer är för dåliga, menar Roger Fredriksson.

– Jag tror att vi på några års sikt kommer att komma tillbaka. För det finns inga reella alternativ för näringsidkare och andra att verka härifrån annars , säger han.

Minskat resande innan pandemin

Redan innan coronapandemin minskade resandet med inrikesflyg. Mellan 2017 och 2019 minskade antalet passagerare med nästan en miljon.

Och nu, efter pandemin, står det klart att flera flygplatser runt om i landet riskerar att gå i konkurs då passagerarsiffrorna har rasat.

– Om det är så att flygplatser ligger nära andra flygplatser eller nära bra järnväg, då måste man tänka till. Vissa flygplatser kommer sannolikt behöva läggas ner framöver, säger Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), vill dock inte ge något besked om Brommas framtid.

– Vi är mitt i en pandemi där allt flyg ligger nere. Då måste man ta sig tid att se vilken volym kommer vi ha framöver på flyget. Det viktiga ur transportpolitisk synpunkt är att vi har bra förbindelser i landet. Jag tror inte det är helt avgörande för en del om det är Bromma eller Arlanda man landar på, utan det viktiga är att inrikesflyget kan fungera väl och det måste vara utgångspunkten, säger Tomas Eneroth till SVT:s Agenda.

Mer om inrikesflygen ser du i Agenda ikväll, 21.15 på SVT2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer