Rådhuset i Karlshamn. Foto: Erik Alfredsson

Kommunen överklagar SD:s röstningskaos

Publicerad

Karlshamns kommun överklagar nu röstningskaoset och den dom som fastlog att kommunstyrelsen valdes på fel sätt. De vill nu att fallet prövas i kammarrätten.

Röstkaoset i kommunstyrelsen i Karlshamn kan nu tas upp i högre instans efter att kommunen överklagat den dom som fattades i Förvaltningsrätten – den dom som gav SD-ledaren Björn Nurhadi rätt.

Bakgrunden är att en del av röstsedlarna hade särskrivits eller felstavats, vilket gjorde att de inte räknades ihop. På grund av det tappade Sverigedemokraterna ett mandat till Vänsterpartiet.

Mindre variationer

Förvaltningsrätten menade att det endast var mindre variationer i fråga om stavning på valsedlarna och att det därför inte förelåg något tvivel om att det handlar om samma valsedelgrupp. Men kommunstyrelsen har nu beslutat att överklaga den domen.

– SKL har en rekommendation hur man ska hantera de här valen och den regelboken har vi följt till punkt och pricka. Nu säger domstolen att så ska man inte hantera valen, så då är det nog värt att pröva den i en högre instans, har kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) tidigare sagt till SVT Nyheter Blekinge.

Innan överklagan kan behandlas måste den få prövningstillstånd av kammarrätten.

Så gick röstningskaoset till – SVT:s reporter förklarar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer