Kommunstyrelsen i Karlshamn får skarp kritik för sin hantering av Pirenprojektet. Foto: Towe Olsson/SVT och Anders Törnqvist arkitektkontor

Karlshamns politiker får svidande kritik kring Pirenprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Karlshamns kommunstyrelse har varit alldeles för passiva när det gäller Pirenbygget. De skulle ha ställt fler frågor och krävt mer insyn. Allt för att få bättre koll på ekonomin.

Det menar en extern revisionsbyrå som har granskat kommunstyrelsens roll i skandalbygget.

Efter uppgifter om bristande fakturaunderlag, avtal som har gått ut och kostnader som inte följts startades det förra hösten en extern utredning av nybyggnationen på Östra Piren i Karlshamn. En utomstående revisionsbyrå fick i uppdrag att granska beslutsprocessen och kommunstyrelsens uppsiktsplikt.

SVT kan nu avslöja att kommunstyrelsen får skarp kritik i rapporten. Politikernas passivitet och avsaknad av underlag inför beslut är återkommande i rapporten.

Östra Piren i Karlshamn

Skulle ha ställt fler frågor

Kommunstyrelsen har en skyldighet att aktivt efterfråga information och så har inte skett, enligt granskningen. Politikerna skulle också ha krävt tätare avstämning med Karlshamnsfastigheter som ansvarar för projektet. Detta för att få kontroll över situationen.

”Det ligger i kommunstyrelsens obligatoriska uppgift att följa frågor som inverkar på kommunens ekonomiska ställning, samt att agera om det finns anledning att anta att den ekonomiska ställningen påverkas”, står det i rapporten.

Ingen prislapp klar

Turerna kring nybygget på Piren har varit många och i november stod det klart att projektet ska pausas. Detta då ett stort antal av arkitektritningarna är felaktiga och projektet, som hittills haft en budget på 430 miljoner kronor, saknar en slutkalkyl.

I det 10 000 kvadratmeter stora bygget är det tänkt att byggas en konsertlokal, biograf, restaurang och flera hundra arbetsplatser.

I början av nästa vecka ska den externa rapporten upp i kommunstyrelsen för diskussion.

SVT har sökt politiker i kommunstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet