Blekinges landskapsdjur, ekoxen, är hotad. Men med nya komposthotell ska arten gynnas. Foto: Länsstyrelsen Blekinge/TT

Komposthotell ska rädda hotade ekoxarna

Publicerad

I Blekinge finns några av landets mest gynnsamma miljöer för ekoxar. Men arten är hotad, och i sommar kommer 33 ekoxekomposter att anläggas i sju områden i länet.

Komposterna består av delvis nedgrävda ek- och björkstockar där djuren kan lägga sina ägg. De flesta stockarna kommer från gallringar yngre ekar och lövträd så att de äldre ekarna kan få mer plats och ljus.

– Gamla ekar behöver mycket utrymme för att få ut sin krona så där som en Sparbanks-ek, säger Annika Lydänge, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Mat för larver

Runt och mellan de nedgrävda stockarna hälls ekspån och ekflis, som ekoxens larver äter av innan stockarna förmultnar och de även börjar äta av dessa.

Förhoppningen är att ekoxarna ska flytta in i komposterna redan i sommar och lägga sina ägg.

I Blekinge finns förhållandevis många ekmiljöer med en stor artrikedom. Länet ingår därför tillsammans med Kalmar och Östergötland i projektet Life Bridging the Gap, som restaurerar igenväxta ekmarker.

De många ekarna gör dessutom länet till ett av Sveriges mest gynnsamma miljöer för ekoxar.

Hotad art

– I andra delar av landet och i Europa är ekoxen mer hotad, och därför har vi ett ansvar för att den ska trivas här.

De yngre träden som fälls för att skapa plats åt ekarna används för att skapa ekoxekomposter.

– Det är ganska stor brist på död ved faktiskt. När träd faller tas de ofta bort, och i betesmarker är det stor brist på död ved. Just ekoxen vill ha ved som delvis befinner sig i marken, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer