Boverket riktar ett återkrav på över 1,5 miljoner mot Panncentralen i Kungsmarken. Foto: SVT

Konkursbeskedet: Återkraven blev Panncentralens fall

Publicerad

Panncentralen gick i konkurs med miljonskulder och kreditlån.

Men enligt konkursförvaltaren var det ett återkrav från Karlskrona kommun på 260 000 kronor som blev föreningens fall.

Efter att SVT granskat bidrag kopplade till Folkets hus-föreningen i en rad reportage under våren, begärdes föreningen i konkurs. Den tillfälliga styrelsen ansåg att de ekonomiska problemen var för stora och stängde verksamheten.

Enligt konkursförvaltarens granskning av ekonomin – som nu har lämnats in till tingsrätten – hade föreningen stora kreditskulder och även återkrav på bidragspengar från både Karlskrona kommun och Boverket.

Men enligt konkursförvaltaren är det återkravet på 260 000 kronor från kommunen som orsakade föreningens obestånd.

Användes till sophämtning

Bakgrunden är att föreningen fick ett bidrag mot segregation – som SVT kunde avslöja användes felaktigt – bland annat till sophämtning och hyra. Efter att politikerna i kultur- och fritidsnämnden granskat föreningens kostnader närmare krävde de tillbaka 260 000 kronor.

Förvaltarberättelsen visar även på kreditskulder på över 600 000 kronor, samt ett återkrav från Boverket på 1,3 miiljoner. Förvaltarberättelsen slår också fast att lönekostnader har varit den enskilt största kostnadsposten för föreningen. 

Se en sammanfattning av SVT:s granskning i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.