I videon får du höra Lars Sundell berätta om att coronakrisen väntas skörda nya ekonomiska offer. Foto: Myndigheten för tillväxtanalys

Fler företag blir coronakrisens rov

Publicerad

I april sköt konkurserna i höjden i Blekinge. Och det väntas bara vara början på den våg av ekonomiska offer som coronakrisen beräknas kräva. Flera branscher drabbas hårdare än andra.

Under årets första fyra månader gick 28 företag i konkurs i Blekinge. Det var fler jämfört med 22 konkurser samma månader förra året, visar siffror från Myndigheten för tillväxtanalys.

Ekonomisk ödeläggelse

Men enbart i april sköt antalet i höjden till 13 konkurser i Blekinge, jämfört med tre samma månad förra året. Och det kan vara en föraning av den ekonomiska ödeläggelse som coronakrisen väntas lämna efter sig bland företagen.

– Allt talar för att konkurserna kommer att öka. Det visar fakta som kommer fram från olika håll. Många företag varslar också om uppsägningar, säger Lars Sundell, som är statistiker på Myndigheten för tillväxtanalys.

Företag går omkull

Hittills menar han att antalet konkurser är begränsat i jämförelse med hur många företag som kan komma att gå omkull när krisens omfattning får ökat genomslag i samhällsekonomin.

– Det finns en fördröjning i antalet konkurser. Om restauranger och handel mister kundunderlag tar det rimligen en viss tid innan det får genomslag i antalet konkurser, säger Lars Sundell.

I videon får du höra Lars Sundell berätta om att fler företag väntas bli coronakrisens rov.

Det här innebär konkurstermerna

Vad är en konkurs?

– Det är när ett företag hamnat obestånd och inte kan betala av sina skulder till fodringsägarna och att man därför inte ser någon chans för företaget att överleva, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Då får företaget en konkursförvaltare som ser till vilka skulder och tillgångar företaget har för att sedan avveckla företaget så att så många fordringsägare kan få betalt som möjligt för sina skulder. Att en klädkedja går i konkurs behöver därför inte innebära att butiken i fråga försvinner för alltid. Om ett annat företag köper upp butikerna kan det hända att det fortsätter att finnas. Men det är olika från fall till fall,

Vad är en företagsrekonstruktion?

– Det är när ett företag hamnat i obestånd men att man tror att man på sikt kommer kunna reda upp det. Det kan vara något stort som hänt vid ett tillfälle som gjort att bolaget hamnat i trångmål, som exempelvis att en stor kund gått i konkurs vilket gjort att man snabbt förlorat tillgångar, säger Richard Damberg.

Företaget får då en rekonstruktör tilldelats som ser över företagets tillgångar. När det gäller exempelvis klädbutiker beror det från fall till fall om butikerna hålls öppna eller om de stängs under rekonstruktionen.

– Viktigt att komma ihåg är att ett företag mycket väl kan försättas i konkurs efter att rekonstruktionen är avslutad. Eller så lyckas man reda ut ekonomin, säger Richard Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.