Peter Linde framför gipsförlagan till den staty av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic som avtäcks på Stadiontorget i Malmö. Foto: Arkivbild.

Konstnären om hatet mot Zlatanstatyn: ”Det är ju bara fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Att Zlatan nu är delägare i Hammarby har gjort MFF-supportrar arga och besvikna. Nu vill flera att Karlshamnskonstärens Zlatanstaty ska flyttas från Stadion i Malmö. En del vill riva ner den.

– Det är sorgligt, säger konstnären Peter Linde.

Flera grupper har startats på olika forum i sociala medier, där det har stormat av ilskna kommentarer.

Några av reaktionerna lyder:

Zlatanstatyn

”Sänk statyn och res en ny på Marcus Rosenberg.”

”Det är ett hån att hans staty ska stå i Malmö. Nej riv statyn och ersätt den med någon som verkligen ska förknippas med MFF nämligen Markus Rosenberg eller Bosse Larsson. Eller båda två”.

”Sätter 100 pix på att Zlatan-statyn är målad grön innan helgen.”

Konstnären besviken

Konstnären bakom statyn, Peter Linde från Karlshamn, är uppgiven efter allt som skrivits kring hans staty under onsdagen.

– Det är ju inte klokt. Det är sorgligt. Det finns ju ingen mening i allt det här, det är ju inte krig utan bara fotboll, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

”Zlatan får göra vad han vill med sina pengar”

Peter Linde tycker det är felaktigt att fokus riktas mot statyn. Han menar att oavsett vad Zlatan tar för beslut har han fortfarande rätt till en hyllning.

– Han har väl rätt att göra vad sjutton han vill med sina pengar. Det handlar ju inte om laget utan om att han är en förebild av att alla kan. Jag förstår inte hur de orkar ägna all tid och kraft åt detta, säger Peter Linde.

Han önskar nu att statyn bevakas ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet