Foto: SVT

Körde från Spanien – knarket gömt i Ikea-kassar

Publicerad

De två männen misstänks ha kört knarklastbilen över halva Europa innan det tog stopp i Verköhamnen. Beslaget är det enskilt största i Blekinge någonsin.

I september 2016 rullade lastbilen från Gdynia i Polen ner till Spanien. På väg tillbaka var den lastad med Ikea-möbler – och mer än 340 kilo hasch. I tullen i Verköhamnen tog det stopp, den 13 oktober.

– Det mesta låg förpackat i Ikea-kassar i ett dolt utrymme i lastbilshytten. Det hade byggts in en helt ny vägg baktill, säger Martin Pettersson, biträdande chef för gränsskyddet på Tullverket region syd.

Lastbilen ska ha varit på väg till ett Ikea-varuhus i Norge, och förutom de två chaufförerna är även de polska åkeriägarna och ett tiotal andra personer misstänkta för att ha ingått i en stor narkotikaring som ska ha handskats med ”betydliga mängder narkotika”.

I mitten av maj greps ytterligare en man med koppling till gruppen i Verköhamnen, efter att ha försökt föra in en mindre mängd narkotika.

Beslaget i oktober 2016 är det enskilt största i Verköhamnen – någonsin. Samtidigt märker Tullverket en ökad narkotikasmuggling via Blekinge.

– Vi har uppdagat flera grova brott i Verköhamnen den senaste tiden, så det är uppenbart att många väljer att ta den vägen in i landet, istället för andra vägar, säger Martin Pettersson.

De två männen nekar till brott och menar att de inte kände till vad som fanns i lastbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer