Foto: TT

Ville visa en svensk ubåt – körde in på militärt område

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern ville visa sin familj hur en svensk ubåt ser ut och körde då sin motorbåt in i Örlogshamnen i Karlskrona. Nu åtalas mannen för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Det var i mitten av juli som marinbasens skyddsvakter upptäckte en mindre motorbåt som var på väg in i Örlogshamnen i Karlskrona som är ett skyddsobjekt utmärkt med både skyltar och gula bojar.

Vid hamninloppet körde båten nära en ubåt och sedan vände den och körde tillbaka.

Patruller från militärpolisen skickades ut både till land och med båt och efter att ha följt efter båten genom Stumholmskanalen kunde den stoppas i handelshamnen.

Ville visa ubåt

I förhör säger mannen, som är från Karlskrona men som bytt medborgarskap, att han ville visa sin familj hur en svensk ubåt ser ut. Han nekar själv till brott och hävdar han att aldrig passerat in genom inloppet eller passerat förbudsskyltarna.

Enligt stämningsansökan finns det däremot övervakningsbilder som visar att han tydligt passerat de gula bojar som utmärker skyddsobjektet.

Nu åtalas 76-åringen vid Blekinge tingsrätt för obehörigt tillträde av skyddsobjekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer