Foto: TT

Kostnad för urinprov prövas i HD

Uppdaterad
Publicerad

Ett urinprov blir föremål för en rättegång i Högsta domstolen. Åklagaren tycker att den kvinna som dömts för narkotikabrott ska betala, men varken tingsrätten eller hovrätten håller med.

En kvinna i 50-årsåldern från länet som dömdes för innehav av narkotika, fick 30 dagsböter som påföljd efter att ha haft cannabis på sig. Men åklagaren ville även att kvinnan skulle stå för kostnaderna för det urinprov som gjordes i samband med utredningen.

Varken Kalmar tingsrätt eller Göta hovrätt höll med åklagaren, då de menar att analysen av urinprovet inte har haft någon betydelse för domen eftersom det handlade om innehav och att hon därför inte ska behöva betala.

Åklagaren som nu har överklagat till Högsta domstolen skriver att kvinnan till en början även misstänktes för bruk av narkotika och att även om hon inte döms för bruk ska det ses som ett moment i innehavsbrottet.

Nu ska Högsta domstolen ta upp ärendet.

Kostnaden för urinprovet är 676 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.