Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att rädda älgstammen i Blekinge måste jägarna ändra sina jaktvanor, anser Kent Löving på Jägarnas riksförbund i Blekinge. Se mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Älgstammen minskar i Blekinge: ”En sjunkande båt”

Publicerad

Älgbeståndet sjunker dramatiskt i Blekinge. Nu uppmanar Jägarförbundet Blekinges jägare att ändra sina jaktvanor – för att rädda länets älgar.

På nästan tio år har älgstammen i Blekinge minskat kraftigt. Mellan 2012 och 2021 sjönk antalet skjutna älgar med nära 40 procent, från 497 till 310 älgar.

”Förändra attityden”

Enligt Kent Löving, kommunikatör vid Jägarförbundet i Blekinge, måste jägarna ändra sina jaktvanor, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

– Vi behöver förändra attityden och inte skjuta de vuxna älgarna förrän de har kommit upp i ålder – och vi har byggt upp en kvalitativ stam, säger han.

”Svårt att genomföra”

Jägarna är splittrade i frågan, säger Kent Löving.

– Jag tror att det blir svårt att genomföra. Men jag tror att många håller med om att det är det enda rätta, och då man kan åtminstone göra det på frivillig basis.

Men minskningen av älgstammen beror troligtvis inte endast på jakten.

Det menar Oliver de Mercenac, jakt- och vilthandläggare vid länsstyrelsen i Blekinge. Ett ökat antal hjortdjur som dov-, kron- och rådjur konkurrerar om samma föda som älgen. Dessutom kan klimatförändringarnas allt varmare somrar spela in.

”Inte hotad”

Än så länge finns älgen inte med på artskyddslistan över hotade djurarter, påpekar Oliver de Mercenac.

– Det finns inga skäl att skydda älgen i Sverige, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.