Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Camilla Brunsberg (M), är kritisk till att kommunen har sponsrat demokratiprojektet. Foto: TT/SVT

Politiker arbetade i kommunsponsrat valprojekt – får kritik: ”Problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet 2018 fick Panncentralen 50 000 kronor av kommunen för ett demokratiprojekt där aktiva politiker arbetade med att höja valdeltagandet i Mellanstaden.

Kommunens sponsring kritiseras nu av oppositionen.

– Det är problematiskt om personer med politiska uppdrag ska informera om att rösta. Man blir en budbärare av ett politiskt parti, säger Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd.

Att Panncentralen fått pengar för demokratiprojektet framgår i den externa rapport som Karlskrona kommun beställde efter SVT:s granskning av bidrag till Folkets husföreningen.

Syftet med projektet var att öka valdeltagandet i Kungsmarken inför valet 2018, bland annat genom att ha demokratiinformatörer som skulle sprida kunskap om det svenska valsystemet och väcka intresse för demokratifrågor. Kultur- och fritidsnämnden beviljade 50 000 kronor till projektet.

Men att kommunen gett pengar till projektet ifrågasätts av både Sverigedemokraterna och Moderaterna – då flera aktiva politiker från bland annat Socialdemokraterna och Centerpartiet deltagit.

– Jag anser att man ska vara helt opartisk om man ska vara demokratiinformatör och inte vara politiskt färgad, säger Camilla Brunsberg.

Vad pengarna användes till återrapporterades aldrig till kommunen.

”Ska uppmuntra”

Enligt Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande, var det en enig nämnd som beviljade pengarna – och att demokratiinformatörerna arbetade för att höja valdeltagandet – inte för egna partier.

– Arbetar man i ett demokratiprojekt ska man uppmuntra personer att använda sin röst men inte säga vilket parti man ska rösta på. Och vad jag känner till har så inte heller skett, säger hon.

Se mer i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet