Foto: SVT

Kritiserad djurägare bötfälls – visade djur utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen bakom det numera nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld tvingas böta 25 000 kronor för artskyddsbrott. Detta sedan tropikariet visat upp artskyddade djur utan ett säkrat tillstånd.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn kring deras djurhållning och verksamheten lades senare ner.

Åklagarmyndigheten i Malmö har nu bötfällt den ekonomiska föreningen Blekinge Exotiska Värld med 25 000 kronor efter att man utan tillstånd för kommersiella ändamål visat upp artskyddade djur – vilket klassas som artskyddsbrott.

Detta skedde under 2019 från den 1 april till den 31 augusti i Karlshamn. I domen står det att näringsidkaren inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.

Många turer

I granskningen som SVT gjorde framkom uppgifter att Blekinge Exotiska Värld haft problem med ekonomin, hållit silverrävar olagligt samt haft olika lönebråk. Länsstyrelsen Blekinge inledde en granskning av verksamheten som lades ner under 2019.

– Vi har haft för dåliga intäkter så bolaget har inte gått runt, så vi och styrelsen valde att lägga ner visningsverksamheten. Allt grundar sig i för få besökare, för knappa intäkter och för stora utgifter. Det har vi kämpat med i ett år nu, sa Kristofer Karlsson, som är en av personerna bakom tropikariet, till SVT då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer