Kyrkoherden Pamela Garpefors ska arbeta som kyrkoherde i Tyskland. Foto: SVT

Kritiserad kyrkoherde får nytt uppdrag – i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulensen inom stadsförsamlingen i Karlskrona väljer kyrkoherden Pamela Garpefors att lämna Karlskrona.

Åtminstone tillfälligt.

Hon ska i stället arbeta som kyrkoherde i Berlin.

Det betyder att den tillförordnade kyrkoherden Eva-Karin Lindgren – som kallades in i somras – tills vidare blir kvar i Karlskrona.

– Jag tror att det blir en bra lösning för Pamela och en bra lösning för församlingen. Det blir en nystart för henne och för personalen, en tydlig signal om att jag nu fortsätter det arbete som vi har påbörjat för att förbättra arbetsmiljön och stärka ekonomin, säger Eva-Karin Lindgren.

Krisen i Karlskronakyrkan
Eva-Karin Lindgren, t f kyrkoherde i Karlskrona, välkomnar lösningen. Foto: SVT

Personalflykt och missnöje

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage granskat arbetsmiljön och ekonomin inom Karlskrona-Aspö pastorat. Det har dels handlat om personalflykt och utbrett missnöje med kyrkans ledning, dels om hur kyrkans ekonomi kraftigt försämrats de senaste åren.

Flera förändringar i organisationen har genomförts sedan dess. I september meddelade kyrkan att kanslichefen Per Gustafsson – vars kärleksrelation med Garpefors tidigare kritiserats – skulle köpas ut till en kostnad av 1,6 miljoner kronor.

Får uppdrag i Tyskland

Och nu väljer alltså även Pamela Garpefors att under tre månader att lämna stadsförsamlingen för ett uppdrag som kyrkoherde i Berlin.

Uppdraget kan sedan förlängas i ytterligare fyra månader.

– Jag har satt igång ett förändringsarbete och det ska jag nu fortsätta med. Det blir en tydlig signal till personalen, säger Eva-Karin Lindgren.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Pamela Garpefors för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet