Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Sandekjer lämnar uppdraget som chef för länsmuseet vid årsskiftet. Foto: SVT

Kritiserade museichefen Marcus Sandekjer slutar – han kan ta över

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseets chef Marcus Sandekjer har sagt upp sig – och lämnar sin tjänst vid årsskiftet.

Beskedet kommer bara månader efter SVT Nyheter Blekinges granskning, som bland annat kunde avslöja hur ledningen gett en missvisande bild av orsaken bakom stiftelsens ansträngda ekonomi.

Efter snart tio år på posten som chef för Blekinge Museum meddelade Sandekjer i förra veckan styrelsen att han har för avsikt att lämna sitt uppdrag vid årsskiftet.

– Efter tio år som chef tror jag att det är bra för en organisation att någon annan tar över. Det är få som kan sitta kvar länge på samma post och behålla samma energi och nivå, säger Marcus Sandekjer.

Extra styrelsemöte

Om Sandekjer ska ersättas med en extern rekrytering eller om någon i befintlig personal erbjuds tjänsten ska styrelsen nu ta ställning till.

Ett extra styrelsemöte hölls under måndagen.

Museets nuvarande samlingschef Christoffer Sandahl pekas då ut som en naturlig ersättare, enligt ett internt mejl som SVT tagit del av.

Christoffer Sandahl, i dag samlingschef på Blekinge Museum. Foto: SVT

Bröt mot upphandlingspolicyn

Tidigare i år publicerade SVT Nyheter Blekinge en omfattande granskning av museets ekonomi och kunde avslöja att länsmuseet inför stiftare, styrelse, media och allmänhet gett en missvisande bild av vad som orsakat stiftelsens negativa resultat 2020.

Tidigare anställda vittnade om en tystnadskultur, där den som ifrågasatte museichefens officiella förklaringar snart fick svårt att jobba kvar.

Granskningen visade också att museet – trots sin finansiella ställning – brutit mot både lagstiftning den egna upphandlingspolicyn när det, de senaste åren, gjorts löpande inköp för flera miljoner.

I april kallades Sandekjer till kommunstyrelsen för att svara på frågor som uppstått efter SVT:s avslöjanden.

Vårens turer har dock ingenting med beslutet att lämna chefsposten att göra, säger Sandekjer.

– Det har inte påverkat mig i detta. Jag är mer inne på att man inte ska sitta för länge på en och samma stol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer