Kritiserad sparbanks-vd lämnar uppdrag

Publicerad

Richard Karlsson vd för Sölvesborg-Mjällby Sparbank tvingas nu att lämna sin post med omedelbar verkan. Anledningen är oredovisade kostnader för bland annat resor, lägenhetsaffärer och privata arrangemang.

Bakgrunden är att Skatteverket granskat bankens representation och haft synpunkter på bland annat konferensresor, vd:s lägenhet i Stockholm, VIP-biljetter till Sweden Rock och vd:ns 50-årsfest.

Bankens styrelse har nu valt att inte överklaga Skatteverkets beslut och nu tvingas bankens vd Richard Karlsson att lämna sin post, skriver Sölvesborg-Mjällby Sparbank i ett pressmeddelande.

”Vi har gjort fel”

Beslutet togs i samförstånd med bankens styrelse och Richard Karlsson jobbade sin sista dag under onsdagen.

– Vi har gjort fel och det måste vi rätta till. Banken har redan stärkt sina rutiner men kommer ytterligare att se över sin interna kontroll för skatter och att bankens medel hanteras på ett korrekt sätt, säger Thomas Andersson Borstam, styrelseordförande i Sölvesborg-Mjällby Sparbank i pressmeddelandet.

Krav på avgång

Bankens vice vd Håkan Claesson blir tillförordnat vd fram tills att styrelsen har en permanent lösning på plats.

Under gårdagen krävde Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett gemensamt debattinlägg att Richard Karlsson skulle lämna sin post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer