Markus Alexandersson (S) riktar kritik mot Erik Lindborg (KD) kring en rapport om Kvinnokliniken. Foto: SVT/Jennifer Alm

Kritisk rapport hölls hemlig – toppolitiker sågas: ”Verkar vara medvetet”

Uppdaterad
Publicerad

En rapport om Kvinnokliniken blev inte diarieförd på över tre veckor hos Region Blekinge. Agerandet av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Erik Lindborg (KD) kritiseras nu av Markus Alexandersson (S).

Turerna kring Kvinnokliniken har varit många och personalens larm därifrån har handlat om arbetsmiljöproblem med interna konflikter sedan 2019. Därför beställde sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson en konsultrapport kring arbetsmiljöarbetet, på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden.

Rapporten är gjord av P-O Sjöblom och tidsstämplad den 31 augusti men diariefördes hos Region Blekinge först den 23 september – det vill säga över tre veckor efteråt. Detta har bland annat regionpolitikern Markus Alexandersson (S) reagerat på då han inte tycker hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Erik Lindborg (KD) skött detta bra.

– Rapporten låg inte i våra handlingar utan vi fick ett mejl om att lösenord krävdes. Det verkar vara medvetet och det är allvarligt om man försöker undanhålla information. Vi hade ett möte i dag och frågade om rapporten var färdig, för då är den en offentlig handling, säger han.

Ser ett mönster

Alexandersson (S) är förste vice ordförande i nämnden och uppger att det inte är första gången liknande saker händer. Han berättar att han varit med om ett flertal försök att undanhålla information. Kring detta ser han ett mönster som gör det svårare för media och Blekinges medborgare att komma åt information. 

– Det verkar finnas en rädsla för media och så kan vi inte som företrädare för demokratin se på media, som något att vara rädd för. Det är ordförande som är ansvarig för handlingarna men de verkar inte ha stämplats in och det tycker vi är synd, säger han.

Grundkonflikten delvis kvar

SVT Nyheter Blekinge söker Erik Lindborg (KD) för en kommentar kring rapporten. I den står det att ansträngningar och positiva initiativ gjorts men att grundkonflikten delvis ligger kvar under ytan. ”Steg i rätt riktning kan ses och får ledningen bara ro och stöd att fortsätta den inslagna vägen bör man kunna se fram emot en allt mer välfungerande klinik vad gäller arbetsmiljö”.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar SVT Nyheter Blekinges reporter om hur situationen ställdes på sin spets under hösten 2020, när de tre kirurgerna på avdelningen valde att säga upp sig. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer