Såhär ser sabotaget mot Kungstenen ut. Foto: Länsstyrelsen

Kungasten nedklottrad – länsstyrelsen polisanmäler miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Kungastenen i Lyckeby har utsatts för sabotage – den inhuggna autografen i guld är nedsprayad i rött med texten ”Fuck” och två hakkors. Nu polisanmäler länsstyrelsen händelsen som miljöbrott.

Den så kallade Kungstenen tillhör Ekbackens naturreservat och står placerad i Lyckeby utanför Karlskrona och är en minnesstenen från Gustaf VI Adolf. Men nu anmäler Länsstyrelsen i Blekinge miljöbrott – efter att stenen blivit nedklottrad.

Stenen har klottrats ner med röd färg och text. Den inristade autografen i guld är täckt med texten ”Fuck” och två hakkors.

– Det är tråkigt. Graffitin är varken kul är snygg, säger Magnus Petersson på länsstyrelsen.

Polisanmälan som inkommit rubriceras inte bara som miljöbrott utan också som hets mot folkgrupp.

Rustades upp nyligen

Magnus Petersson på avdelningen för samhällsutveckling på Länsstyrelsen i Blekinge säger att skadegörelsen är extra tråkig med tanke på att Kungstenen rustades upp så sent som för ett par år sedan.

– Vi hade då blivit kontaktade av allmänhet som reagerat på att stenen var övertäckt av mycket mossa och alger, så vi anlitade då en stenkonservator som rengjorde stenen och fyllde på med guldfärg.

Och nu är alltså det jobbet gjort förgäves.

– Vi har nu kontaktat en saneringsfirma som kommer att fixa till stenen. Så det kommer bli bra igen förhoppningsvis, men skattemedlen hade ju kunnat användas till trevligare saker, säger Magnus Petersson.

Kostnaden för saneringen väntas landa någonstans mellan 5.000 och 10.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.