Foto: TT

Kustbevakningen får mer pengar – ”Vi är väldigt nöjda”

Publicerad

En ökning med 101 miljoner väntar Kustbevakningen nästa år. Det visar övergångsregeringens budgetproposition som presenterades i dag.

– Vi är väldigt nöjda, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.

Myndigheten har under flera år gjort minusresultat på 60-70 miljoner kronor och efterfrågat ett ökat anslag från regeringen. Efter dagens besked räknar Anders Kjaersgaard med att ekonomin kan balanseras upp.

– Det innebär att vi kan bibehålla verksamheten på den nivån den är i dag och framförallt upprätthålla vår miljöberedskap, säger Anders Kjaersgaard.

Ökar i tre år

Enligt budgetpropositionen får Kustbevakningen ökat anslag under tre år. Nästa år väntar en ökning på 101 miljoner, sedan ökar anslaget med 10 respektive 29 miljoner fram till 2021.

– Det är positivt och bra för oss när vi ska planera framåt, säger Anders Kjaersgaard.

Kustbevakningens totala anslag är cirka 1,2 miljarder.

Mindre pengar till försvaret

När det gäller Försvarmakten innebär övergångsregeringens budgetproposition en minskning på 350 miljoner jämfört med 2018, skriver de på sin hemsida.

Enligt Försvarsmaktens kommunikationsavdelning är det för tidigt att säga hur det påverkar deras förband i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.