Hör Peter Ryman, Kustbevakningen, berätta varför man vill kunna bötfälla på plats. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Kustbevakningen vill kunna bötfälla vattenskoterförare på plats

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 juli har polisen rätt att utfärda böter på plats vid störande och onödig körning av fartyg och vattenskotrar. Nu vill Kustbevakningen få samma möjlighet.

Den nya lagen infördes den 1 juli och gör det möjligt för polisen att bötfälla personer på plats. Ett beslut som välkomnas av Kustbevakningen.

– Det är jättebra att polisen får möjlighet till det, säger Peter Ryman, stationschef hos Kustbevakningen.

Sjöpolis Stockholm och Göteborg

Men han skulle önska att Kustbevakningen fick samma befogenhet.

– Sjöpoliser finns bara i Stockholm och Göteborg. Jag tror därför att det hade varit bra om Kustbevakningen, som finns på fler ställen också hade samma möjlighet, säger han.

Riskerar att bli verkningslös

I Blekinge, där det inte finns några sjöpoliser, är frågan hur mycket förändring den nya tolkningen av lagen egentligen gör.

– Vi har ett gott samarbete med polisen så ser vi någon som beter sig illa så kan vi lagföra dem på det gamla sättet. Men det är klart att det hade underlättat om vi kunde bötfälla på plats, säger Peter Ryman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.