Blekinge tingsrätt Foto: TT

Kvartett frias efter kvävningsdöd på hemmafest

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av de fyra männen i 25 till 30 årsåldern, som åtalades för att ha orsakat en mans död på en hemmafest, frikändes i dag av Blekinge Tingsrätt. Rätten menar att männen försökt skydda sig själva från offrets aggressiva beteende under festen.

Mannen i 30-årsåldern ska ha varit stökig och våldsam på hemmafesten i en villa i Ronneby kommun i maj 2018, och i väntan på att polis skulle komma till platsen brottades han ner av fyra personer som höll fast honom mot golvet.

När polisen kom till platsen var han blå i ansiktet och hade slutat andas, och dödförklarades senare på akuten.

De fyra männen åtalades för vållande till annan död samt grov misshandel – men frias alltså nu av Blekinge tingsrätt.

Tingsrätten motiverar bland annat beslutet med att de fyra åtalade männen agerat endast för att förhindra att offret skulle attackera dem själva.

Vice chefsåklagare Marie Lindström yrkade i tingsrätten på villkorlig dom och samhällstjänst motsvarande ett års fängelse.

Så här kommenterar hon den friande domen:

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning än vad jag har gjort. Det är en utförlig och genomarbetad dom och det är för tidigt i dag att säga om jag kommer att överklaga den.

Så här lät det i rätten i september:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.