Foto: SVT / Arkivbild

Kvinna fick komplikationer vid förlossning – läkare väntade med kejsarsnitt

Publicerad

Kvinnan hade drabbats av havandeskapsförgiftning men istället för att göra kejsarsnitt använde sig läkaren på Blekingesjukhuset av en olämplig metod. Först tre timmar senare gjordes ett akut kejsarsnitt och då mådde kvinnan mycket dåligt.

Nu får läkaren stark kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan, som skulle föda sitt första barn, fick havandeskapsförgiftning och fostret visade tecken på stress. Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skulle ett beslut om kejsarsnitt i detta läget varit korrekt men istället bestämmer sig läkaren för att beordra infusion i fostervattnet, en metod som inte är allmänt vedertagen.

Detta gjorde att förlossningen fördröjde och först tre timmar senare gjordes ett akut kejsarsnitt. Kvinnan fick en negativ förlossningsupplevelse och barnet utsattes för en okontrollerad risk, skriver IVO i sitt beslut som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Barnet visade sig sedan ha hjärnblödningar och en cp-skada men enligt IVO går det inte att säga om det beror på förlossningen eller inte.

Läkaren får också kritik för att inte ha journalfört korrekt under förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.