Den påstådda attacken ledde till en av de största polisinsatserna i Blekinge på flera år. Foto: TT

Kvinna orsakade stor polisinsats – döms för falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

En anhörig till en polisman i Karlskrona slog larm om att hon blivit överfallen och knivskuren av två maskerade gärningsmän, något som ledde till en av de största polisinsatserna i Blekinge på flera år. Detta visade sig senare vara påhittat och nu döms kvinnan för två fall av falsklarm till dagsböter.

Det var på långfredagens natt i april förra året som en anhörig till en polisman i Karlskrona larmade att hon blivit attackerad och knivskuren av två män. Eftersom brottet kopplades till makens yrkesutövning, orsakade det ett massivt polispådrag.

Detta visade sig senare vara påhittat och kvinnan åtalades för två fall av falsklarm.

Det ena gäller de felaktiga uppgifterna att någon slagit sönder polismannens bil och rört sig utanför mannens hem, det andra gäller att hon själv skulle ha blivit angripen av två okända män och skuren med kniv.

Den här lappen satt på polismannens bostad när larmet ringdes in. Texten var ACAB, vilket är en förkortning av uttrycket All Cops Are Bastards. Foto: Polisens förundersökning

”Ett rop på hjälp”

På onsdagen dömdes kvinnan vid Blekinge tingsrätt för de två fallen av falsklarm till 80 dagsböter á 200 kronor – totalt 16 000 kronor.

Kvinnan förnekar brott men har i förhör medgett att hon själv orsakat skadorna på bilen – och att hon skurit sig själv i syfte att få det att se ut som att hon hade blivit överfallen.

– Det kanske låter klyschigt, men det var ett rop på hjälp. Jag hade den senaste tiden haft en extrem psykisk stress och mådde jättedåligt, och den här dagen blev det någon form av psykisk kollaps, sa kvinnan under rättegången som hölls förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.