Foto: TT/Johan Nilssson/Arkiv

Kvinnokliniken vid Blekingesjukhuset anmäls efter operationsskador

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av sex månader skadades fyra kvinnor under operationer vid kvinnokliniken vid Blekingesjukhuset. Det handlar om snarlika skador på urinledarna vid operationer på äggledare, äggstockar eller livmoder, uppger P4 Blekinge.

Arbetsmiljön pekas ut som en bidragande orsak till problemen och händelserna har lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg av chefsläkare Peter Jansson, rapporterar P4 Blekinge.

– Det har varit en abnorm situation kan man säga på kvinnokliniken, med en intern situation där arbetsmiljön för grupper och inte minst läkarna har varit dålig. Vi tror att det kan ha påverkat utfallen vid operationer också, säger han.

Enligt Jansson kan det handla om att kirurger under operationer inte ber om hjälp, fast de känner att de behöver det, då de inte litar på sina kollegor.

– Det är sådana här situationer som gör att har vi en dålig arbetsmiljö, så blir också patientsäkerhetssituationen påverkad av det, säger Peter Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer