Carina Wallace är präst i Kungsmarkskyrkan och beskriver det hela som obehagligt. Foto: SVT

Kyrkan om påstådda samarbeten med Stödkassen: ”Det är inte sant”

Uppdaterad
Publicerad

I flera efterlysningar som Stödkassen Blekinge lägger upp på sin Facebook-sida påstås äldre människor ha hänvisats till välgörenhetsorganisationen av kyrkan. En uppgift som alla tillfrågade i kyrkan tillbakavisar.

– Alla är mycket förvånade över detta, säger Kristin Lindström, diakon i Svenska kyrkan i Karlskrona.

”Vi får en hint från kyrkan att ett äldre par verkligen behöver vår hjälp akut”!

”Fick ett samtal för några dagar sen av kyrkan som larmar om att en äldre liten farbror är i akut behov av vår hjälp”.

SVT granskar stödkassen Blekinge

Så inleds två av Stödkassen Blekinges efterlysningar i Karlskrona de senaste åren. I den första som lades upp i juni 2017 visar kommentarerna att åtminstone 44 personer har valt att swisha ett bidrag till en av de ansvarigas privata bankkonto. I den andra har dubbelt så många, 88 personer, valt att bidra.

Tillbakavisar uppgifterna

Men att kyrkan överhuvudtaget skulle hänvisa personer till Stödkassen är något som flera anställda i kyrkan tillbakavisar.

– Jag har frågat runt och alla är mycket förvånade över detta. Ingen hos oss har nämnt Stödkassen till hjälpbehövande, säger Kristin Lindström, diakon i Svenska kyrkans Karlskronaförsamling.

– Jag har aldrig haft kontakt med dem, jag har aldrig haft något med dem att göra, och så vitt jag vet har ingen annan som jobbar här gjort det heller, säger Daniella Kullenberg, diakoniassistent i Lyckå församling.

– Det är obehagligt att de säger att någon hänvisar ifrån oss, för det skulle vi ju aldrig göra. Det som vi kan hjälpa till med, det hjälper vi till med, säger Carina Wallace, präst i Kungsmarkskyrkan.

”Behöver inte vara en diakon”

Den ansvarige på Stödkassen står fast vid att folk från kyrkan hört av sig till henne.

– Det är olika kyrkor, jag har så många människor som ringer mig, jag lägger inte namn på minnet.

Jag har ju pratat med diakonen som hört sig runt bland de kyrkanställda och de säger att de aldrig hänvisat någon till er?

– Det behöver inte vara en diakon, vi har många kyrkomedlemmar som går och dricker kaffe med nån kompis, och säger ”hej jag ringer från kyrkan”, så reflekterar vi inte så mycket över det.

Foto: SVT

– Det är ju samma sak alltså, alla som jobbar på barnmottagningen, folk som jobbar på socialen som skickar folk till oss. Barnavårdscentralen, vårdcentralen. Vi har ju mejl där folk skriver från en vårdcentral. Vi har folk från Migrationsverket som hör av sig till oss. ”Den här familjen lever under skyddad identitet och är gömda”.

Men kan du skicka över några av dem om du bara tar bort namnen de hänvisar till?

– Om vi har några kvar. Jag vet inte om vi har de kvar.

Den ansvarige lovar att återkomma i frågan, men så har inte skett.

Ingen kontakt med socialen

I de runt hundra efterlysningar som läggs ut varje år på Stödkassens Facebook-sida är det flera som gäller personer som sägs ha hamnat mellan myndigheternas stolar, och som sägs få otillräcklig hjälp av kommunernas socialtjänster.

Den ansvarige på Stödkassen Blekinge säger också att socialtjänsten ”skickar folk” till föreningen. Men det är inget som någon av de verksamhetschefer SVT pratat med känner till, vare sig i Ronneby eller i Karlskrona.

– Jag har egentligen ingen uppfattning om Stödkassens verksamhet. Vi jobbar med socialtjänst, de ägnar sig åt välgörenhet. Men jag känner inte till att vi någon gång eller i något ärende blivit kontaktade av eller har kontaktat Stödkassen, säger Margaretha Jansson, chef för avdelningen för vuxna inom socialförvaltningen i Karlskrona.

Inte heller arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona, som numera hanterar försörjningsstöd i kommunen, har haft kontakt med Stödkassen Blekinge enligt förvaltningschefen Maria Persson.

Enligt Margaretha Jansson finns det exempel på personer med kunskaper inom området som kontaktat Stödkassen för att ge upplysningar eller råd i samband med en efterlysning.

– De har då mötts av svar som de upplevt som avvisande. De fick känslan av att deras kunskaper inte var så intressanta.

Fotnot: Efter denna texts publicering har Stödkassen visat SVT Nyheter Blekinge ett antal mail och chattmeddelande som styrker kontakter personer inom bland annat Svenska Kyrkan och socialtjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet